Βιολογική διατροφή για περισσότερη υγεία

Η σωστή διατροφή είναι ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας, θωρακίζοντας τον οργανισμό από κάθε είδους ασθένειες.

Τόσο οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να παραμείνουν υγιείς, όσο και οι κυβερνήσεις που θέλουν να βελτιώσουν τα επίπεδα υγείας των πολιτών τους, αποφεύγοντας παράλληλα τα υψηλά κόστη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επιλέγουν, στηρίζουν και ενθαρρύνουν τις βιοκαλλιέργειες και τη βιολογική διατροφή.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται σε εδάφη ελεύθερα από φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

• Πρέπει να πωλούνται μόνο στην εποχή παραγωγής τους, γεγονός που διασφαλίζει ότι είναι φρέσκα και δεν έχουν συντηρητικά.

• Να φέρουν πιστοποίηση από εγκεκριμένο οργανισμό ότι είναι «προϊόντα βιολογικής γεωργίας».

• Να είναι συσκευασμένα.

Τα προϊόντα αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με τα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ περιέχουν σε πολύ υψηλά ποσοστά βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες υψηλότερης διατροφικής αξίας απ’ τις πρωτεΐνες των συμβατικών τροφών και αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες για την υγεία της καρδιάς, όπως λυκοπένιο, φλαβονοειδή κ.λπ., ενώ προσφέρουν εξαίρετο συνδυασμό αμινοξέων, πολύτιμο για την υγεία του οργανισμού.

Στα προϊόντα ζωικής βιολογικής παραγωγής, όπως κρέατα, ψάρια θαλασσινά και γαλακτοκομικά δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, ορμόνες και αντιβιοτικά που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική ανάπτυξη του ζώου ή στον κύκλο αναπαραγωγής του.

Γίνεται αποκλειστικά χρήση φυσικών ζωοτροφών, ενώ η διαβίωση των ζώων είναι κατά πολύ καλύτερη από τα συμβατικά εκτροφεία – σφαγεία όπου στοιβάζονται άρρωστα και τοξινωμένα ζώα, έτοιμα να γίνουν προβληματική και ανθυγιεινή τροφή για το πιάτο μας. 

Τα ζώα βιολογικής παραγωγής είναι σαφώς υγιέστερα και με πολύ υψηλά ποσοστά ανάρρωσης από ασθένειες σε σχέση με τα εκτρεφόμενα ζώα της συμβατικής κτηνοτροφίας.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πάρα πολλά όπως ψωμί, φρυγανιές, κουλούρια, ζυμαρικά, παιδικές τροφές, μπαχαρικά, ξηρά φρούτα, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, βότανα, όσπρια, κύβοι μαγειρικής, χυμοί, σάλτσες και πολλά πολλά ακόμη.

Όλα αυτά τα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, αρώματα και προσθετικά γεύσης, τα οποία ενοχοποιούνται –ανάμεσα στ’ άλλα– για το σύνδρομο υπερκινητικότητας στα μικρά παιδιά.