Τί είναι τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα είναι κατά κύριο λόγο γεωργικά προϊόντα που παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τα διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, ζιζάνια κ.λπ. δεν αντιμετωπίζονται με χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Καθετί που βρίσκεται έξω απ’ τον κύκλο ζωής ενός φυτού ή δέντρου βρίσκεται και έξω απ’ τον φυσιολογικό τρόπο διατροφής του ανθρώπου. Τα κάθε λογής λιπάσματα και συνθετικά φυτοφάρμακα εισέρχονται μέσω των τροφών στον ανθρώπινο οργανισμό, λειτουργώντας συσσωρευτικά και προκαλώντας με τα χρόνια πληθώρα ασθενειών, κάποιες εκ των οποίων ανίατες.

Στις βιολογικές καλλιέργειες αυτές οι μέθοδοι δεν χρησιμοποιούνται, ως απαρχαιωμένες και καταστροφικές, αλλά έχουν αντικατασταθεί από παραδοσιακές εναλλακτικές μεθόδους, ακίνδυνες και αποτελεσματικές.

Επίσης γίνεται ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, δημιουργία φυτικών λιπασμάτων (κομπόστ), αγρανάπαυση και εναλλαγή καλλιεργειών που επιτρέπουν σε ένα έδαφος να ξεκουράζεται από την καλλιέργεια ενός και μόνο προϊόντος. Σαν αποτέλεσμα, τα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα έχουν υψηλή διατροφική αξία, ενώ συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού από επιβαρυντικούς για την υγεία παράγοντες. Επιπλέον προέρχονται από εδάφη που έχουν καλλιεργηθεί με σεβασμό, συμβάλλοντας στην αειφορία του πλανήτη.

Πληθώρα ερευνών έχει καταδείξει ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν πρωτεΐνες πολύ υψηλότερες σε ποσοστό και διατροφική αξία απ’ τα συμβατικά, καθώς και μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης C και σιδήρου.

Όμως εκτός απ’ τα αγροτικά προϊόντα υπάρχει βιολογική παραγωγή πληθώρας προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά που αποδεδειγμένα περιέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν από καρδιοπάθειες, Ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ δεν περιέχουν ορμόνες και αντιβιώσεις.

Υπάρχουν επίσης βιολογικά παραγόμενα κρέατα, προϊόντα ζύμης, παιδικές τροφές, μπισκότα και άλλα επιδόρπια.

Τέλος όλα τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά και χρώματα, ενώ η γεύση και το άρωμά τους είναι σαφώς ανώτερα απ’ τα παραγόμενα με το συμβατικό τρόπο.